Automatische concepten

ALUSSA 1990

Alussa

(In den beginne)
Oplage 4 ex. (rol:350x7000mm cylinder:110x400mm)

Alussa is gemaakt in Kultela, Finland tijdens een keramisch symposium op de steen-fabriek aldaar. In een boekrol wordt een fragment getoond van de sporen die zon en cultuur maken op de aarde. De sporen achtergelaten tussen zonsopgang en zonsondergang zijn leesbaar gemaakt in deze boek-rol. De -rol wordt bewaard in een keramische cilinder, net als de oude Griekse en Romeinse Voluminae. De cilinders zijn genomen van de drainage-buizen zoals die in de fabriek gemaakt worden. Waskrijt op Japans papier.

BREIZH 1985

Oplage 5 ex. (310x310x20mm)

In een grijs linnen doos een reeks zwart/wit foto’s die als in een leporello aan elkaar gezet zijn in ‘hoofdstukken’. Water en land en zien zijn de thema’s in dit boek.

BUCHEBUCH; Schwarzwaldreihe 1988

Oplage: 26 ex. A tot Z genummerd. (55x25x110mm)

In de holte van een stukje beukenhout is een klein beuken boek gestoken. De pagina’s erin zijn beukenbladeren, getekend door wind, licht en zure regen.

DE DANS 1985

Oplage 7 ex. (340x480x25mm)
Een rondedans in een oneindig boek dat als een zeester kan worden neergezet in de ruimte, zo die ruimte tot zee makend. De prenten erin zijn kartondrukken.

DE EEUWIGHEID VRAAGT NAAR DE VRUCHT VAN DE TIJD 1986

(De Genestet)
i.s.m. Henk Hilvering

Lopend door een winkelstraat te Doetinchem, op een pleintje vlak bij de kerk, maken de wandelaars onwillekeurig een kring. Er staat een paal van tien meter hoog. Bovenop staat een man die een reuzenjojo bespeelt. Vier jojo’s, voor iedere windrichting een, voor ieder kwartier. Ieder kwartier jojoot hij tot zijn armen en benen moe zijn.. Op het hele uur wisselt de ene speler af met een andere. Nummer een klimt langs een touw naar beneden, de ander naar boven.

DE GANG VAN DE TIJD 1989

Oplage 14 ex. (70x70x220mm)

1989 Van dit doosvormige boek kan de deksel opgetild worden, waarna aan een klein vierkant de hoofdstukken uitgetrokken kunnen worden. In volledig geopende toestand is het werk een toren waarop in 7 hoofdstukken een scheppingsmythe getoond wordt in beelden en symbolen. De prenten zijn kartondrukken.

DE TOCHT VAN HET BOOS ROOD KONIJN 1984

Tocht-van-het-boos-rood

Oplage 1000 ex. (210x300x19mm)

Een boek uitgegeven door Van Spijk, Venlo, waarin een serie van 90 tweeluiken (panoramafoto + prent) is gebundeld. Als geheel vormt het een ontstaansgeschiedenis van het Nederlands landschap.

DEN ANDEL 1,2,3 1980

Oplage 2 ex. (120x120mm)

Drie deeltjes met uitklapbare pagina’s waarop kartondrukken van het noord-groningse landschap.

Drie oude bomen (cassette) 1980

Dries Bijlsma, Adriaan Mol, Arend van Leeuwen i.s.m. Radio Gelderland registraties van korte concerten op bijzondere locaties: Dries Bijlsma, slagwerkimprovisatie, in de steengroeve te Winterswijk; Adriaan Mol, viool, op het plein met de blauwe golven (P Struycken) te Arnhem; Arend van Leeuwen, dwarsfluit, viaduct in aanleg A15 te Doetinchem.

EILANDEN 1989

i.s.m. Emile Desmedt (B)
Boom, B

Vier eilanden drijven in de ochtendmist op een verlaten, vol water staande kleigroeve. Ieder eiland een ‘oven’ op een vlot. De dagen ervoor zijn van klei holle vormen gemaakt met stookopeningen en trek. Op een avond zijn ze samengebonden naar het midden van het meer gesleept en zijn de vuren in de vormen gedurende 8 uur aangehouden. Klei uit de bodem werd steen op het water.

FLORA DER NIEUWE BEBOSSING 1980

Oplage 35 ex. (185x240x40mm)

Een gebonden boek met 35 etsen + tekst, waarmee de nieuwe bomen (hoogspanningsmasten) gedetermineerd kunnen worden.

HOREN, ZIEN, SPREKEN 1986-88

Oplage 3 ex. (200x200x1000mm)

Dit zuilvormige boek kan door drie mensen geopend worden en dan staan met een gelijkzijdige driehoek als grondvlak, met zijdes van 1 meter. Op iedere buitenprent is slechts een derde deel te zien van de totale prent, geheugen en samenspraak van de kijkers stellen het geheel samen. In de binnenkant vliegen vele vormen. De prenten zijn kartondrukken.

IL CAVONE 1988

Oplage 3 ex. (420x580mm)

Ooit is er door de Etrusken een weg gegraven door een berg. Met een reeks fotografische afbeeldingen waarbij de emulsie direct op het 270 grs Velin Arches-papier is geschilderd maakt de lezer een tocht naar het licht. In zwaar leer gebonden.

JALLEEN & JALLEEN 1990

(Keer op Keer)
Oplage 2 ex. (110x420x810mm)

Ook JÃ?lleen & JÃ?lleen is gemaakt tijdens het keramisch symposi-um gehouden op de steenfabriek te Kultela, Finland. Het boek gaat over het ambacht dat aan een serieproduct een individueel karakter kan geven, van vader op zoon en … In het boek zijn de nog natte handgemaakte stenen, zoals ze in de droogrekken liggen, afgedrukt op BFK Rives papier, 270 grs. Het bindwerk van de pagina’s is zonder hulpmiddelen, alleen het papier is ingesneden en daarna in elkaar geschoven. Het boek wordt bewaard in een cassette, gemaakt naar het voorbeeld van de mallen zoals die in de fabriek gebruikt worden.

LABYRINT 1988

Oplage 14 ex. (150x150x150mm)

De donkere kubus is op vele manieren te openen. Achter iedere opening zit een leporelloboek met linosneden, dat met z’n twee einden aan de kubus vastzit. Het boek heeft de grootte om in de handen gehouden te blijven openen en sluiten.

LANDSCHAP 1980

Oplage 2 ex. (120x300mm)

Hierin een reeks van kartondrukken over de tweedimensionale vormen die de basis vormen voor de weergave van een landschap.

LICHT 1990

Oplage 14 ex. (155x18x200mm)

Bij het binnengaan van een grot op zoek naar tekens van een ver verleden, wijzen fossielen de weg en neemt het licht af. Dit in zichzelf invouwend boek in cassette verbeeldt zo’n tocht.
Acryl en pigment, geschilderd op papier.

LITTEKENS 1987

Oplage 7 ex. (80x295x30mm)

Een z.g.n. lontarboek. Tussen twee platen dik glas zitten acht platen aluminium die tweezijdig beplakt zijn met zwart/wit foto’s.

NOGUERO 1987

Oplage 5 ex. (200x200x50mm)

Tussen steen en transparantie een reeks foto’s van een rivier waarvan het opname-standpunt bepaald is door de berghelling. Bij montage is weer naar ‘waterpas’ gestreefd en zo vormt de reeks nu weer een stroom.

NOMADISCHE BOUWWERKEN 1988

Nederland
i.s.m. Thijs Veraart

Met het werk in de verlaten fabriekshal van Dikkers te Hengelo kwam een eind aan een periode van 6 jaar Nomadische Bouwwerken, samen met Thijs Veraart gemaakt. Dit zijn bouwsels die ontstonden tijdens gezamenlijke reizen, de meeste door Nederland. Met materiaal dat ter plekke werd aangetroffen, werd (in anonimiteit) een beeld gebouwd naar aanleiding van datgene wat die dag gezien was. Het werk geeft signalen van onvrede over het doen en aten van de mens, de bouwsels vormen een contramodel van de cultuur waarin we leven. Ze werden achtergelaten, overgeleverd aan de elementen van de tijd, de natuur en de passant. Het einde kwam toen de Nomadische Bouwwerken zich steeds meer in de wereld van de kunst terecht kwamen.

nu 1987

Oplage 7 ex. (120x80x20mm ieder)

Is een uitgave voor twee mensen in twee deeltjes (leporello), die in elkaar gestoken samen een derde ‘nu’ vormen. Ieder deel-tje zit in een zwart fluwelen reiszakje.

OP DE LUCHT 1990

Oplage 7 ex. (25x170x170mm)

Dit boekje is gebonden op de wijze van Chinese gebedenbundeltjes. Het is een denkbeeld in zeven blaadjes gemaakt van zijde en veren, dat wordt bewaard in een doosje van balsahout. Natuurzijde en veren.

OP DE VLUCHT GERED 1985

Oplage 7 ex. (340x710x65mm)

Staand op vier stenen, tussen graniet en veren, vertellen 12 meerkleurige karton-drukken over een man in zijn sprong uit de echte wereld.

TANDEM 1981

Oplage 12 ex. (550x350x20mm)

Een serie prenten in gecombineerde technieken die gebundeld zijn in een doos die tevens wissellijst is. Het geheel is een wandeling over een landgoed en door de tijd.

TOREN 1988

i.s.m. Henk Hilvering en Thijs Veraart
O1, Breda, en De Kapel, Gouda

Licht uit, spot aan op een blauwe cirkel. Vier klampen rode bakstenen rondom opgesteld: N-O-Z-W. Twee mannen lopen rond de cirkel, pakken steeds twee stenen en stapelen die op de rand van de cirkel. Ieder heeft zijn eigen twee klampen waarvan de stenen genomen worden. Het neerleggen van een steen geeft een klap in de ruimte. Hoe hoger de wand, des te zachter de klappen, en luider het gekras van kraaien. Hoger de muur, tot buiten het bereik van de stapelende mannen. Ze helpen elkaar, een knielt op handen en voeten, de ander staat op zijn rug. Het licht gevangen in een toren.

TOREN I 1989

Oplage 7 ex. (110x210x55mm)
Tussen de twee helften van een in de lengte doorgezaagde rode baksteen bevindt zich een ingesneden leporelloboek dat ruimte-lijk opgesteld kan worden. Als het staat vliegen zwarte vormen buitenom een rode toren, of omgekeerd opgesteld zijn de vogels opgesloten in de toren. Inkt en krijt op papier.

TORENFUNDAMENTEN 1988-90

Oplage 3 ex. (520x520x1375mm)

In dit torenvormige boek is de buitenvorm zo gemaakt dat de top ook fundament kan zijn en het fundament tevens top. Het binnenwerk toont in kartondrukken onder aan de pagina’s mensfiguren alsof het plattegronden zijn van torenfundamenten. Boven aan de pagina’s vliegen met inkt getekende vormen, meer en meer naar het einde toe.
Kartondrukken en gewassen inkttekeningen

Val door de tijd 1989

Enschede/Hengelo
Publicatie: een catalogus vooraf aan de manifestatie.

Schemering: mensen verzamelen zich bij een boortoren in het weiland. Witte vormen in het gras. Een man stapt naar voren en begint een verhaal te vertellen over de schepping, de evolutie. Kraaien klinken boven uit de lucht? De toren?
Een van de witte vormen beweegt naar de deur van de toren. de verteller opent de deur, de ‘schildpad’ verwijnt achter een trap waarvan tussen de sporten dun papier is gespannen. Licht schijnt door het papier, beelden worden zichtbaar die passen bij het vertelde verhaal. De mensen komen dichterbij, … de toren in. Het licht kruipt hoger, tot … een manvrouwfiguur in een valt door de lagen van de tijd. De kraaien zwijgen.

VOGELTREK 1987

Oplage 3 ex. (ong.250x250x300mm)

Is een berg waarvan de top opgetild kan worden, zó dat een lang lint (ong.5m) van dag en nacht vol vliegende vormen zichtbaar wordt. Iedere ‘vogeltrek’ is een unicum omdat ze met de hand getekend zijn, acryl en inkt op papier en hout.

z.t.(blauwe lijn) 1988

Oplage 4 ex. (ongeveer 70mm diameter en 300mm hoog)

In een houten omslag bevindt zich een uitrolbare vierkante spiraal van papier waarin een helder blauwe golvende lijn is gekrast die teruglopend over de achterzijde weer bij het begin (?) aansluit. Met leren veters wordt de koker afgesloten.

z.t.(dubbelboek) 1988

Oplage 14 ex. (120x150x15mm)

Dit is een klein erotiek ademend boek met twee ruggen. Het mannelijk en het vrouwelijk deel zijn in elkaar geschoven, en tonen hun identiteit en samengaan bij het om en om omslaan van de pagina’s. De afbeeldingen zijn kleurkopieën van pigmenttekeningen.

z.t.(steen) 1986

Oplage 1 ex. (ongeveer 180x250x50mm)

Dit is een met een leren koord gesloten boek van gespleten steen. Erin zijn, voor het grootste deel verborgen, op fossielen lijkende vliegende vormen die met houtskool en Siberisch krijt op de lagen zijn getekend.