Automatische concepten

Bladerend door mijn aantekeningen zie ik dat het toch wel erg lastig is om in woorden en tekeningen goed een beeld op te roepen van hoe het nu echt is om in een stepwell te zijn. Ook architectonische tekeningen schieten tekort. Gewoonlijk heeft een gebouw ramen, deuren en vloeren die de bezoeker helpen bij een duidelijk gevoel van binnen en buiten. In een stepwell is dat lastiger, er is geen buiten, alleen een gelaagd binnen. Maar hoe kan dan die sensatie van het ín de aarde zijn worden gerepresenteerd. Zwaartekracht is een belangrijke factor in de ervaring, en dat verken ik in mijn video’s. In mijn tekeningen ontdek ik dat toch echt licht de ruimte ordent, en nog overtuigender wanneer de architectuur zelf niet getekend wordt: alleen maar schaduw (= alleen licht). 250 mm brede inkjet prints op papier, gemaakt van scans van de originele tekeningen die ongeveer 100mm breed zijn, gepresenteerd op dibond – oplage vijf