HILDAM 2001

It was not to be expected that the soil should yield any archaeological traces of the Hildam, the 17th century overhaul. Centuries later it is once again an important place where the residents of Oosterheem can cross the HSL, either by foot or on bike, on the way to Bent Forest.
Id like to give content to the meeting between city and nature domain. It is a confrontation which takes place on many different scales. To start with Id like to organize the meeting between the different landscapes belonging to this scale. Each of these landscapes has its own water level. By bringing these water levels into close proximity under the overpass, and encapsulating each system in its own material, three squares emerge from my design. Thus, under the HSL overpass, a covered garden comes into being a hall, a meeting space.
To the east of the HSL dike there is room for two squares. One of the squares would be the location for a high-rise building serving as a visitors centre for Bent Forest; the other would offer parking facilities. The tall building will be a symbol of city and country, and serve as an example of ecological architecture in itself.