Automatische concepten

In Enschede draait het ziekenhuis een kwartslag en wordt de hoofdingang gericht naar het centrum van de stad. Dat is een mooi gebaar dat om ruimte vraagt. Het stadsbestuur heeft besloten om een nieuw plein te maken boven de westelijke ingang van de parkeergarage waar de Beltstraat, de oude uitvalsweg van de stad, de Boulevard 1945, de huidige invalsweg voor het autoverkeer kruist. Deze aanpassing in de ruimtelijke structuur is een volgende stap in het verwijderen van de Boulevard 1945 als autoweg door de stad. Het nieuwe plein, het Koningsplein, wordt zo een ‘tegenpool’ van dat andere plein dat de knip heeft gezet in de Boulevard, het Van Heekplein. De stad wil het Van Heekplein en het Koningsplein niet alleen ruimtelijk elkaars tegenpolen laten zijn, maar ook in sfeer en heeft de kunst gevraagd mee te denken over de inrichting als en groen plein dat rust biedt, en een kunstwerk dat een oriëntatiepunt is voor de bezoekers van de stad en het ziekenhuis. Drie ‘bureau’s’ zijn uitgenodigd hun visie op de opdracht te geven.

In de inzending AANRAAKBAAR staat het idee centraal om te ontwerpen vanuit de zintuiglijke waarneming van de plek en haar directe omgeving. Om over de opdracht te denken in termen als een compositie van betekenissen: zintuiglijk waarneembaar, ambachtelijk vervaardigd, in bijzondere materialen. Spannend is het dan om de vrijwel verdwenen stadsvilla’s te onderzoeken, om de relatie tussen onder en boven de grond te betrekken in nadenken over het plein, om je voor te stellen hoe straks verkeer en rust (verblijf) met elkaar gerealiseerd kunnen worden. En vooral, hoe het plein een eigen wereld kan zijn, een oase in de stad.

De commissie selecteerde in juni 2013 één van de andere inzendingen.