A1-roadmovie 2007

Wat zullen wij als kosmonauten van de autosnelweg, interplanetaire reizigers die van verre kijken naar de snelle veroudering van de achterblijvers die onderworpen zijn aan de wetten van de aardse tijd, ontdekken als wij het ritme van kamelen aannemen na al die reizen per vliegtuig, metro, trein?”
Citaat uit: De autonauten van de kosmosnelweg; Julio Cortazar, Carol Dunlop; 1983

BREUKVLAK
Tauw bv is een groot ingenieursbureau dat maatschappelijk verantwoord wil ondernemen. Zij hebben hun jonge ingenieurs de kans gegeven om een eigen studieproject op te zetten samen met de beeldend kunstenaars Jeroen van Westen en Julian Scaff. Er is gekozen voor het tracé van de A1 tussen Apeldoorn en de Duitse grens, ook onderwerp voor het samenwerkingsverband A1 (Kunstenlab Deventer/AKKUH Hengelo/Kunstvereniging Diepenheim)

De A1, internationale verbinding op breukvlak van zintuigen en standpunten

Dertig jaar na de ingebruikname van de IJsselbrug, 20 jaar na ingebruikname van het laatste wegvak in Twente is het tijd om te kijken hoe de snelweg door het landschap is geabsorbeerd, of niet. Waar liggen nog open zenuwen, waar is de heling van de doorsnijding geslaagd, of zelfs meer dan geslaagd. Om dit te kunnen bekijken worden vier posities bekeken, ieder met hun eigen perspectief: de weggebruiker, de bewoner van het landschap, het landschap en de weg.

Bestaande wegen dwars op de snelweg die wederzijds van de weg doodlopen zijn WEEFFOUTEN. Viaducten en tunnels, bruggen, duikers, dassentunnels zijn HECHTINGEN die niet verwijderd kunnen worden uit het litteken in het landschap dat de snelweg is. Later toegevoegde ecoducten kopiëren het landschap, zijn PROTHESES.

Zichtlocaties ontvangen autogebruikers vanuit het landschap en vanaf de snelweg, de vrachtwagens laden en lossen, werknemers en bezoekers komen en gaan. Waar weidewinkel en zichtlocatie verweven wordt de locatie een bestemming voor het grote publiek. Deze locaties zijn RAAKPUNTEN met wisselende contacten: nieuwe nederzettingen.

WEEFFOUTEN RAAKPUNTEN HECHTINGEN – PROTHESES
Bestaat er een verlangen naar afstand bij de bewoners, naar het bereizen van de ruimte van de snelweg? Leeft de snelweggebruiker een leven in verlangen, waait er een gevoel van ruimte en vrijheid door het hoofd? Is de A1 een metafoor voor vrijheid en persoonlijke groei, is de A1 provinciaal in zich zelf gekeerd? Road movie of streekroman?

Het resultaat van het onderzoek zijn vier ontwerpstudies (PDF) en een korte film.


Directed by Julian H. Scaff – Produced by Jeroen van Westen – Cinematography by Julian H. Scaff
Edited by Julian H. Scaff and Jeroen van Westen
Interviews with: Machteld Aardse, Henk Hengeveld, Katrien Bijl, Floris Frederix, Marco Aarden, Annemieke Helder.
Appearances by: Ron Bos, Hem Broekhof, D.J. Faiken, Floris Frederix, Martijn Gerritsen, Nuno Gomez, Ayad Haba, A.J. van Hell, André Oldenkamp, Marleen Schokker, Maaike Teunissen, Jeroen van Westen
music “East-West” by The Al Breckenridge International Three:
Al Breckenridge, Nicholas James Enfield, Neil Thomason